Γυαλιά ηλίου Cat Eye | Μόδα 2023

Γυαλιά Ηλίου Cat Eye – το απόλυτο σύμβολο της θηλυκότητας. Η πιο δημοφιλής επιλογή των γυναικείων γυαλιών είναι και πάλι στις τοπ τάσεις της φετινής σεζόν. Πηγή έμπνευσης οι δεκαετίες του ’50 και του ’60 αλλά είναι σχεδιασμένα με πιο ανανεωμένο και μοντέρνο χαρακτήρα. Αν είσαι και σύ λάτρης των σαγηνευτικών αυτών γυαλιών ηλίου τότε συνέχισε να διαβάζεις το άρθρο και μάθε τα πάντα για αυτά.

Πως ξεκίνησε το σχέδιο Cat Eye;

Το κατεξοχήν θηλυκό σχέδιο γυαλιών ηλίου αποτελεί εδώ και δεκαετίες δημοφιλής επιλογή για γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Ανεξάρτητα από το προσωπικό στυλ της κάθε γυναίκας και την περίσταση, τα Cat Eye Sunglasses απογειώνουν το outfit σου. Ας δούμε όμως την ενδιαφέρουσα ιστορία αυτών και πως πρωτοξεκίνησε το σχέδιο.

Σχεδόν όλοι μας έχουμε δει ταινίες παλιάς εποχής με μεγάλες σταρ του Hollywood να τα φοράνε. Αρχικά ξεκίνησαν ως σήμα κατατεθέν των pin up girls και ήταν σχέδια για γυαλιά οράσεως και όχι γυαλιών ηλίου. Η εμφάνισή τους έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Η σχεδιάστριά τους, Altina Schinasi, προσπάθησε να φτιάξει ένα πρωτότυπο ζευγάρι που να είναι και πρακτικά και χρήσιμα. Επιπλέον, πέρα από τη λειτουργικότητά τους, σκοπός της ήταν να είναι μοναδικά από σχεδιαστικής πλευράς. Στην ουσία, ο σχεδιασμός τους μπορούμε να πούμε τι ήταν μια σημαντική ανακάλυψη, καθώς διέφεραν πάρα πολύ από τα προηγούμενα σχέδια. Επιπλέον ήταν τα πρώτα γυαλιά που είχαν σχεδιαστεί κατεξοχήν για τις γυναίκες.

Τα Harlequin Glasses 

Πιο αναλυτικά, έμπνευση πήρε από τις επιβλητικές μάσκες του καρναβαλιού της Βενετίας. Και κάπως έτσι τους έδωσε το όνομα «Harlequin Glasses». Όμως, η ιδέα της απέτυχε. Οι περισσότεροι έμποροι δεν έδειξαν ενδιαφέρον γι’ αυτά τα πρωτοποριακά γυαλιά, καθώς θεώρησαν ότι ήταν αρκετά τολμηρά και προχωρημένα για την αγορά. Παρ’ όλα αυτά ένα μόνο νεϋορκέζικο μαγαζί δεν τα αποδοκίμασε.

Σταδιακά όμως, το γυναικείο κοινό άρχισε να τα μαθαίνει και να τα προτιμάει. Ο λόγος ήταν ότι τα cat eye γυαλιά δεν ήταν κοινά συντηρητικά γυαλιά, αλλά είχαν έμπνευση. Το θηλυκό αυτό σχήμα που θυμίζει μάτια αιλουροειδούς θα εξελιχθεί στο απόλυτο σύμβολο κομψότητας και θηλυκότητας. Έτσι λοιπόν, τα πασίγνωστα πλέον Harlequin Glasses μετατράπηκαν σε γυαλιά ηλίου, τα cat eye. Τη δεκαετία του ’50 γνώρισαν μεγάλη άνοδο και ανέβηκαν πολύ στην εκτίμηση των καταναλωτών και φυσικά των γυναικών. Το εκκεντρικό τους design ήταν εκείνο που τα έκανε να ξεχωρίζει. Επιβλητικές γραμμές, μυτερές γωνίες και έντονα κοψίματα που έκαναν κάθε γυναικείο πρόσωπο να ξεχωρίζει και να αναδεικνύει τον κομψό αέρα της εποχής. Vibes θηλυκότητας και φινέτσας σε ένα ζευγάρι γυαλιών.

Γυαλιά Ηλίου Cat Eye, statement θηλυκότητας και κομψότητας.

Όμως η πραγματική έκρηξη στη δημοτικότητα των Cat Eye έγινε το 1961. Η ταινία «Breakfast at Tiffany’s» κατάφερε να το εκτοξεύσει στα ύψη, με την πασίγνωστη ηθοποιό Audrey Hepburn. Έχοντας το ρόλο της Holly Golightly έγραψε ιστορία στον κινηματογράφο με το ζευγάρι γυαλιών ηλίου «Manhattan Sunglasses» με σκελετό από ταρταρούγα του σχεδιαστή Oliver Goldsmith. Σίγουρα είναι η πιο εμβληματική εικόνα της ταινίας. Αν και τα cat eye ήταν ήδη δημοφιλή από μεγάλους ηθοποιούς όπως η Grace Kelly, η Elizabeth Taylor και η Marilyn Monroe, η Audrey Hepburn κατάφερε σε ένα ρόλο να τα απογειώσει και να κάνει νούμερο ένα γυαλιά για τις γυναίκες.

Αργότερα, κατά τη δεκαετία του ’70, τα γυαλιά αυτά θα γνωρίσουν καθοδική πορεία. Μάλιστα, η δημοτικότητά τους θα έχει μεγάλη κάμψη και θα ξεχαστούν τις δεκαετίες του ’80 και ’90. Αυτό διότι η γυναικεία μόδα πρόσταζε σκελετούς γυαλιών εντελώς διαφορετικής αισθητικής.  Πλέον συναντάμε κιτς εκκεντρικότητα με «διαστημικά» αξεσουάρ, έντονα χρώματα και σκελετούς που εξέχουν. Μην ξεχνάμε επίσης ότι τη δεκαετία του ’90 απογειώνεται το ρέτρο στυλ με ολοστρόγγυλα γυαλιά με λεπτούς σκελετούς.

Η επιστροφή των Cat Eye θα γίνει αρχές του 2000, επωφελούμενα από την ρετρό αισθητική της περασμένης δεκαετίας. Αυτό ισχύει και για το ντύσιμο και τη διακόσμηση που έχουν vintage επιρροές. Μεγάλες σταρ της μόδας και της μουσικής έκαναν την εμφάνισή τους με cat eye, όπως η Rihanna και η Bella Hadid. Επιπλέον, η συνολική τους απήχηση φάνηκε και στο γυναικείο κοινό.

Τα Cat Eye Γυαλιά σήμερα

Σήμερα αυτά τα γυαλιά ηλίου είναι αρκετά διαφορετικά από εκείνα της δεκαετίας του ’60. Αρχικά, έχουν μεγαλύτερους φακούς, με ομαλές γωνίες ενώ μπορούν να συμπληρώσουν ένα casual outfit. Είναι λιγότερο εκκεντρικά κι έτσι μπορούν να φορεθούν κάθε ώρα της ημέρας. Επίσης, είναι συμβατά στα περισσότερα σχήματα προσώπου ενώ ταιριάζουν απόλυτα σε γυναίκες με οβάλ ή τριγωνικό πρόσωπο.

Οι προτάσεις μας

Αν αναζητά κι εσύ την άκρως θηλυκή φινέτσα και κομψότητα, επίλεξε άφοβα έναν Cat Eye σκελετό. Βρες τα φινετσάτα γυναικεία κοκάλινα γυαλιά ηλίου Gucci GG 1170S σε ροζ ή μαύρο χρώμα με γκρι φακούς και απογείωσε το στυλ σου. Νιώσε σαν σταρ του Hollywood και ελευθέρωσε την πιο ανατρεπτική σου πλευρά.

Αν πάλι ψάχνεις κάτι πιο ρέτρο με έντονο χαρακτήρα, σου προτείνουμε τα γυναικεία γυαλιά ηλίου της εταιρείας KALEOS EYEHUNTERS μοντέλο Tercell. Είναι διαθέσιμα σε μαύρο  και πράσινο σκελετό με φακούς γκρι ντεγκραντέ και τεχνολογίας flat cut. Παρέχουν πλήρη προστασία από την βλαβερή ακτινοβολία και είναι άθραυστοι, ενώ αντανακλούν τη διάθεση και την προσωπικότητα όποιου τα φοράει.

Αν είσαι από εκείνες που θέλουν να εντυπωσιάζουν σε κάθε εμφάνιση, τα κοκάλινα γυαλιά ηλίου Valentino II σε σχήμα cat-eye είναι για σένα. Θα τα βρεις σε φούξιο χρώμα σκελετού με φακούς γκρι ασημί καθρέφτη. Άκρως εντυπωσιακά και μοντέρνα, τα γυαλιά ηλίου cat eye Valentino θα αγκαλιάσουν τη θηλυκότητά σου και θα αναδείξουν το δυναμισμό σου. Επιπλέον, είναι διαθέσιμα σε μωβ, γκρι και μπορντώ χρώμα.

Για τα πιο κλασικά στυλ, τα γυαλιά ηλίου Prada PR διαμορφώνουν τις τάσεις της εποχής και διακρίνονται για το αριστοκρατικό τους στυλ και τον ιδιαίτερο σχεδιασμό τους. Σε μαύρο, καφέ ταρταρούγα ή λευκό μάρμαρο, είναι σίγουρο ότι θα κλέψεις όλες τις εντυπώσεις!

Συμπερασματικά, τα cat eye γυαλιά ηλίου είναι δικαίως στις πιο δημοφιλείς επιλογές των γυναικείων γυαλιών. Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.cosmoptical.gr θα βρεις ποικιλία, από τους πιο διάσημους οίκους μόδας, τόσο σε μεγέθη, στυλ και χρώματα, όσο και σε τιμές. Ήρθε η ώρα να τολμήσεις σε μια νότα εκκεντρικότητας που πηγάζει από την πιο κομψή δεκαετία. Βρες το ζευγάρι που σου ταιριάζει και δώσε λάμψη και στυλ σε κάθε σου εμφάνιση.