Από ποια ηλικία φοράνε γυαλιά τα παιδιά;

Αναρωτιέστε από ποια ηλικία πρέπει να φοράνε γυαλιά ηλίου τα παιδιά και οι έφηβοι σας; Καλοκαίρι, θάλασσα, βόλτες και παιχνίδι…. Η έκθεση στον ήλιο είναι περισσότερη και είναι σημαντικό να προστατεύουμε τα μάτια μας με απορροφητικά γυαλιά ηλίου, όπως συνηθίσαμε να εφαρμόζουμε το κατάλληλο αντηλιακό για την προστασία του δέρματος μας.

Τα μάτια μας κινδυνεύουν περισσότερο από το δέρμα καθώς η UV ακτινοβολία καταστρέφει σταδιακά τον αμφιβληστροειδή και τον φακό του ματιού, οδηγώντας σε σταδιακή μείωση ως και απώλεια της όρασης λόγω της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (το κεντρικό σημείο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα) και του καταρράκτη (θόλωση του φακού του ματιού).

Επιπλέον μπορεί να εμφανιστούν ηπιότερες και παροδικές βλάβες όπως, ηλιακό έγκαυμα του ματιού ή των βλεφάρων, ερυθρότητα ή οίδημα στα μάτια, ρυτίδες γύρω από τα μάτια, αλλά και σοβαρότερες όπως καρκίνος πάνω ή γύρω από τα μάτια. Ακόμη υπάρχουν μελέτες που συνδέουν την έκθεση του ματιού στον ήλιο με την αύξηση του βάθους του οφθαλμικού βολβού και επομένως τον κίνδυνο για εμφάνιση μυωπίας κυρίως στα παιδιά.

Τα παιδικά μάτια κινδυνεύουν περισσότερο από των ενηλίκων, καθώς δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ο μηχανισμός απορρόφησης της UV ακτινοβολίας και επιπλέον λόγω δραστηριοτήτων, τα παιδιά εκτίθονται πολύ περισσότερο στον ήλιο. Στην Αυστραλία, τεκμηριωμένη σχετική έρευνα οδήγησε στην απόφαση να παρέχονται παιδικά γυαλιά ηλίου στους μαθητές μαζί με την σχολική ποδιά!

Επιπλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με διεθνείς φορείς Περιβάλλοντος, Μετεωρολογίας, Έρευνας για τον Καρκίνο και Προστασίας από την μη-ιονίζουσα ακτινοβολία, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία: INTERSUN, the Global UV Project.

Η ζημιά που προκαλεί στα μάτια η βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία είναι αθροιστική και τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα. Γι αυτό κάντε την προστασία από την UV οικογενειακή σας υπόθεση!

Από την βρεφική ηλικία των 6 μηνών και μετά τα παιδιά μπορούν να φορέσουν απορροφητικά γυαλιά ηλίου, κατάλληλα για την ηλικία τους καθώς αρχίζουν να εκτίθονται περισσότερο στον ήλιο. Ο καλύτερος τρόπος για να πεισθούν να τα φορέσουνε, είναι να γίνουμε εμείς το παράδειγμα τους φορώντας γυαλιά ηλίου ώστε να μας μιμηθούν.

Ποιές προδιαγραφές ασφαλείας πρέπει να πληρούν τα γυαλιά που θα επιλέξω;

• Επιλέξτε σκελετό κατασκευασμένο από μη-τοξικά, μη-αλλεργιογόνα υλικά που να εφαρμόζει άνετα στο προσωπάκι του παιδιού σας. Να είναι ελαφρύς, όχι πολύ σφιχτός ή χαλαρος. Να στέκεται όσο το δυνατόν πιο άνετα και πιο ψηλά στη μύτη και να μην στηρίζεται στα μάγουλα. Ένα ζευγάρι γυαλιών που εφαρμόζει καλά πάντα φοριέται πιο εύκολα.

• Επιλέξτε αύθραστους οργανικούς φακούς γιατί έτσι δεν κινδυνεύουν να τραυματιστούν σε περίπτωση ατυχήματος, είναι ανθεκτικοί και ελαφρύτεροι σε σχέση με τους κρυστάλλινους φακούς.

• Για τα νήπια επιλέξτε χρωματα και σχέδια που θα χαίρονται να φοράνε ή αφήστε τα να επιλέξουν εκείνα το σκελετό που τους αρέσει.

• Γυαλιά ηλίου που πωλούνται εκτός πιστοποιημένων καταστημάτων οπτικών, πρέπει να αποφεύγονται καθώς προκαλούν περισσότερα προβλήματα στα μάτια και γενικότερα στην όραση. Οι σκούροι φακοί χωρίς επαρκή προστασία από την βλαβερή ακτινοβολία είναι χειρότεροι από το να μην φοράτε καθόλου γυαλιά ηλίου, επειδή προκαλούν διαστολή της κόρης του ματιού, με αποτέλεσμα να εισέρχεται περισσότερη μη φιλτραρισμένη υπεριώδη ακτινοβολία στον αμφιβληστροειδή.

• Γυαλιά ηλίου που πωλούνται ως παιχνίδια ή από πλανώδιους πωλητές πρέπει να αποφεύγονται καθώς μπορεί να έχουν ψεύτικες αυτοκόλλητες ετικέτες πιστοποίησης και οι φακοί τους δημιουργούν παραμόρφωση στα αντικείμενα και αλλοίωση στα χρώματα.

Για να διατηρήσετε την υγεία των ματιών σας αλλά και των παιδιών σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση δύο πράγματα είναι σημαντικά:

  • Να υιοθετήσετε τη συνήθεια να φοράτε ποιοτικά γυαλιά ηλίου όποτε βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας.
  • Να κάνετε μια ετήσια ολοκληρωμένη εξέταση ματιών τόσο σε εσάς όσο και στα παιδιά σας.

Δείτε την νέα συλλογή μας με γυαλιά παιδικά για προστασία από τον ήλιο παρακάτω:

Polaroid Kids
Ray Ban junior
Vogue Junior
Havaianas

Ο ήλιος είναι πηγή ζωής χαρείτε τον με την απαραίτητη προστασία!