Φακοί γυαλιών ηλίου: Χρήσιμες συμβουλές

Κάνε την απόλυτη ανανέωση των γυαλιών σου με φακούς γυαλιών ηλίου! Το καλοκαίρι πλησιάζει, ο καιρός φτιάχνει και ο ήλιος γίνεται όλο και πιο έντονος. Αλλά αν αναρωτιέσαι πως θα ανανεώσεις τα γυαλιά σου, χωρίς να αγοράσεις άλλα, τότε σου έχουμε τη λύση! Φακοί γυαλιών ηλίου σε ό,τι χρώμα διαλέξεις και έτσι έχεις το αγαπημένο σου ζευγάρι σαν καινούργιο ξανά. Αν ενδιαφέρεσαι να αλλάξεις φακούς ή να αγοράσεις νέα γυαλιά με χρωματιστούς, τότε συνέχισε να διαβάζεις το άρθρο μας.

Σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί αν παίζει ρόλο το χρώμα του φακού στην προστασία που παρέχουν τα γυαλιά. Δηλαδή, αν είναι σκούροι είναι πιο ασφαλείς; Ενώ οι διάφανοι ίσως δεν παρέχουν τόση προστασία; Το μόνο σίγουρο είναι ότι πριν από την αγορά σου, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι θα σου παρέχουν τη μέγιστη προστασία και ασφάλεια κατά της ακτινοβολίας. Είναι σημαντικό να διαλέξεις γυαλιά όχι βάσει του σχεδίου και του σχεδιαστή αλλά να σε προστατεύουν από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.

Πόσο προστατευτικοί είναι οι χρωματιστοί φακοί γυαλιών ηλίου;

Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι χρωματιστοί φακοί ηλίου. Πόσο προστατεύουν όμως από τις ακτίνες UV; Ας δούμε πιο αναλυτικά.

Με την ποικιλία των διαθέσιμων χρωμάτων και αποχρώσεων, τα γυαλιά ηλίου προσαρμόζονται στις συνθήκες και εξωτερικές περιστάσεις και ανάγκες. Εξακολουθούν να παρέχουν την απαραίτητη προστασία για τα μάτια. Πιο συγκεκριμένα, τα διαφορετικά χρώματα δεν επηρεάζουν την προστασία από την ακτινοβολία. Ωστόσο, υπάρχουν διαφοροποιήσεις με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την φωτεινότητα και τα χρώματα. Αναλυτικότερα:

  • Οι γκρι φακοί μειώνουν την ένταση του φωτός χωρίς να διαστρεβλώνουν τα χρώματα και την αντίθεση.
  • Οι καφέ φακοί προσφέρουν αυξημένη φωτεινότητα καθώς απορροφάνε σημαντική ποσότητα του μπλε φωτός.
  • Οι κίτρινοι φακοί ενισχύουν τις αντιθέσεις και μας βοηθούν να ξεχωρίσουμε ευκολότερα τις λεπτομέρειες.

Άλλωστε, τα γυαλιά ηλίων επαγγελματιών αεροπόρων ή αθλητών έχουν διαφορετικές αποχρώσεις φακών. Αυτό γιατί προσφέρουν οπτική ενίσχυση και προστασία ανάλογα τη δραστηριότητα.

Να διαλέξω οργανικούς άθραυστους φακούς ή από κρύσταλλο;

Όσον αφορά το υλικό των φακών, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα καλύτερα γυαλιά ηλίου είναι εκείνα που διαθέτουν τους κατάλληλους και άνετους σκελετούς με βάση τις ανάγκες σου. Και τα δύο είδη έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Αρχικά, οι γυάλινοι φακοί (κρυστάλλινοι) είναι συνήθως πιο ανθεκτικοί στις γρατζουνιές και τη φθορά. Από την άλλη είναι μεν λεπτότεροι σε υψηλούς βαθμούς, αλλά σημαντικά  βαρύτεροι από τους πλαστικούς και με λιγότερες δυνατότητες χρωματισμού. Σχετικά με τους οργανικούς, πλαστικούς φακούς, είναι πολύ ελαφριοί και ιδιαίτερα ανθεκτικοί παρέχοντας ασφάλεια στα μάτια μας, σε σχέση με τους γυάλινους που μπορούν να σπάσουν εύκολα και να μας τραυματίσουν σοβαρά.

Αποχρώσεις των φακών γυαλιών ηλίου

Καφέ Χρώμα σε φακούς γυαλιών: Οι καφέ φακοί συμβάλλουν στη βελτίωση της αντίληψης του βάθους και της αντίθεσης. Αυτό εξηγείται στο ότι περιλαμβάνουν στοιχείο κόκκινο το οποίο εμποδίζει το μπλε φως. Πιο συγκεκριμένα, θεωρούνται ιδανικοί για μέρη όπου οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν δραστικά από μέρα σε μέρα. Το ίδιο συμβαίνει και σε περιπτώσεις όπου το φως είναι χαμηλότερο όπως νωρίς το πρωί ή αργά την ημέρα. Όσον αφορά τις δραστηριότητες, είναι ιδανικοί για σπορ όπως το τένις, ιστιοπλοΐα και γκολφ.

Στο κατάστημά μας θα βρεις μεγάλη ποικιλία από γυαλιά ηλίου με καφέ φακούς. Ένα από αυτά είναι τα γυναικεία γυαλιά ηλίου Bottega Veneta, μοντέλο ΒV 1101S με κοκάλινο σκελετό σε καφέ χρώμα με κίτρινες λεπτομέρειες. Οι οργανικοί φακοί σε χρώμα καφέ είναι άθραυστοι, ξεκούραστοι και παρέχουν πλήρη προστασία από την βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.

Γκρι: Είναι οι πιο διαδεδομένοι λόγω της απόλυτης προστασίας από τις ακτίνες UV. Παρ΄ όλο τη σκοτεινή τους απόχρωση, εξακολουθούν να παρέχουν την πραγματική αντίληψη των χρωμάτων, ενώ μειώνουν την αντανάκλαση. Παρέχουν άνεση τόσο στον έντονο ήλιο όσο και στη συννεφιά. Επιπλέον, ενισχύουν τη συμμετοχή σε υπαίθριες δραστηριότητες όπως οδήγηση, θαλάσσια σπορ, μπέιζμπολ, τένις και ποδόσφαιρο.

Μπλε και μωβ φακοί γυαλιών: Από τις πιο μοντέρνες και αισθητικά ελκυστικές αποχρώσεις φακών. Μειώνουν σημαντικά την αντηλιά ενώ παράλληλα βοηθούν στη βελτίωση του χρώματος και την αντίληψη του περιγράμματος. Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν στην πλοήγηση σε δύσκολες συνθήκες όπως ομίχλη ή χιόνι. Αυτό επειδή εμποδίζουν το θάμβος από οποιοδήποτε ορατό λευκό  φως.

Κίτρινοι φακοί – το πιο διαδεδομένο trend στο street fashion

Κίτρινο και πορτοκαλί: Το κατάλληλο χρώμα φακών για να φιλτράρουμε το μπλε φως. Εκτός του ότι είναι στις τελευταίες τάσεις της μόδας, διατηρούν την ευκρίνεια και μειώνουν την αντανάκλαση. Παρ΄ όλα αυτά είναι λογικό να υπάρχει μια μικρή παραμόρφωση στο χρώμα, λόγω της ιδιαιτερότητας του κίτρινου. Παρέχουν άριστη ορατότητα ακόμα και σε σκίαση. Οι κίτρινοι φακοί είναι η σωστή επιλογή αν κάνεις ορεινή ποδηλασία, σκι ή σκοποβολή. Βρες τα κοκάλινα γυαλιά ηλίου Gucci GG 1365S 002. Μοναδικό και μοντέρνο σχέδιο της πασίγνωστης εταιρίας με κίτρινους φακούς και μαύρο σκελετό που θα στρέψει τα βλέμματα πάνω σου.

Ροζ και κόκκινο: Οι συγκεκριμένες αποχρώσεις είναι γνωστές για την άνεσή τους στον οφθαλμό. Ενισχύουν το οπτικό βάθος και διατηρούν ξεκούραστα τα μάτια όση ώρα τα φοράς. Ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, επιτρέπουν τη μέγιστη ορατότητα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι πολλοί επιλέγουν το συγκεκριμένο χρώμα φακών για πολύωρη εργασία στον υπολογιστή. Μειώνουν σημαντικά την ένταση που μπορεί να προέλθει κοιτάζοντας την οθόνη.

Πράσινο: Από τις καλύτερες επιλογές για γυαλιά ηλίου. Μεταδίδει όλα τα χρώματα ομοιόμορφα και κάνει αμυδρή κάθε αντανάκλαση. Οι πράσινες αποχρώσεις διατηρούν τα ίδια επίπεδα χρώματος και αντίθεσης σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε υπαίθρια δραστηριότητα. Εδώ θα βρεις τα μοντέρνα γυαλιά ηλίου της εταιρίας Gast, μοντέλο Personalia με κωδικό χρώματος PN01 Classic Havana. Πιο συγκεκριμένα, ο σκελετός είναι κοκάλινος σε χρώμα καφέ ταρταρούγα και οι φακοί πολωτικοί σε χρώμα πράσινο.

Υπάρχουν άλλες επιλογές φακών γυαλιών ηλίου;

Φυσικά! Οι πολωτικοί φακοί γυαλιών ηλίου προσφέρουν προστασία από τις ακτίνες UV και στην ουσία παρέχουν ένα σύστημα φιλτραρίσματος για το θάμβος. Πιο αναλυτικά, κάθε φως που αντανακλάται από μία επίπεδη επιφάνεια δημιουργεί αντηλιά. Οι πολωτικοί φακοί εμποδίζουν αυτά τα κύματα φωτός και μειώνουν σημαντικά την αντανάκλαση κι επομένως την καταπόνηση των ματιών. Από την άλλη πλευρά, οι κανονικοί φακοί παρέχουν προστασία τόσο έναντι κατακόρυφων όσο και οριζόντιων ακτινών UV. Ωστόσο, δε μειώνουν την αντανάκλαση από τις οριζόντιες ακτίνες φωτός.

Μπορείς ακόμα να επιλέξεις φακούς καθρέπτες. Τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στις τοπ προτιμήσεις των καταναλωτών και δεν αλλάζουν καθόλου την αντίληψη των χρωμάτων. Ο καθρέπτης είναι μόνο εξωτερικός οπότε δε θα παρατηρήσεις καμία διαφορά στην όρασή σου. Παρέχουν 100% προστασία για τα μάτια από τις ηλιακές ακτίνες και μειώνουν την ποσότητα του ηλιακού φωτός.

Εδώ θα βρεις όλα τα διαθέσιμα γυαλιά ηλίου με φακούς καθρέπτες για μοναδικές εμφανίσεις!

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, οι φακοί γυαλιών ηλίου και οι διαφορετικές αποχρώσεις μπορούν να αλλάξουν την προοπτική μας. Αυτό που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι να δεις ακριβώς τι είναι αυτό που θέλεις και τις ανάγκες σου κι έπειτα να επιλέξεις. Πολλοί επιλέγουν φακούς ανάλογα τις καιρικές συνθήκες και την περιοχή στην οποία μένουν. Άλλοι επιλέγουν βάσει δραστηριοτήτων και άλλοι λόγω αισθητικού. Στο cosmoptical.gr το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βρεις αυτό που ψάχνεις μέσα από τεράστια ποικιλία γυαλιών ηλίου. Ακολούθησε μας και στο κανάλι Youtube για να μαθαίνεις όλα μας τα νέα!