Φακοί Επαφής: Mini οδηγός για αρχάριους

Θέλεις να ανανεώσεις το «σοφιστικέ» στυλ που σου δίνουν τα γυαλιά οράσεως; Οι φακοί επαφής έρχονται για να σώσουν την κατάσταση! Το σημαντικό αυτό εργαλείο θα αποκτήσει μια μόνιμη και πολύ σημαντική θέση στη ζωή σου. Ωστόσο, εάν είσαι νέος χρήστης είναι λογικό να έχεις κάποιες απορίες. Πώς φοριούνται; Πώς αποθηκεύονται; Tι πρέπει να προσέξεις για να αποφύγεις τις οφθαλμικές ενοχλήσεις; Εμείς λοιπόν, σου έχουμε τη λύση για όλα αυτά! Συγκεντρώσαμε και ετοιμάσαμε μια σειρά από tips που θα κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά σου με τους φακούς επαφής.

Φακοί Επαφής: Βασικές πληροφορίες

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι φακοί επαφής αφορούν μόνο στη διόρθωση της όρασης, αλλά αυτό πλέον δεν ισχύει. Συγκεκριμένα, οι πρεσβυωπικοί ή αλλιώς πολυεστιακοί φακοί επαφής, διορθώνουν την όραση για κοντά σε όσους είναι άνω των 40 ετών. Υπάρχουν επίσης οι έγχρωμοι φακοί επαφής που τους φοράμε για αισθητικούς λόγους. Αυτοί κυκλοφορούν είτε σε πλάνο, δηλαδή χωρίς βαθμό, είτε με διόρθωση. Τέλος οι θεραπευτικοί φακοί επαφής, χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια επούλωσης του οφθαλμού από κάποιο τραύμα. Οι βασικές κατηγορίες των φακών επαφής σύμφωνα με το χρόνο αντικατάστασής τους είναι, οι ημερήσιοι, οι δεκαπενθήμεροι, οι μηνιαίοι, 3μηνιαίοι, και ετήσιοι. Τα τελευταία χρόνια, οι ετήσιοι και οι 3μηνιαίοιι φακοί επαφής δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Αυτό συμβαίνει καθώς το μεγάλο χρονικό διάστημα χρήσης τους, θεωρείται ύποπτο για ανεπιθύμητες παρενέργειες (κοκκίνισμα, τσούξιμο, αίσθημα ξηρότητας), αλλά και μολύνσεις. Αντίθετα, η χρήση των ημερήσιων φακών  επαφής, ολοένα και αυξάνεται, καθώς οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν κάποια φλεγμονή στο μάτι εξαλείφονται.

Στο eshop μας θα βρεις φακούς επαφής από γνωστές μάρκες μεγάλες και μικρές, κατασκευασμένοι πάντα με τα πιο ποιοτικά υλικά και τις καλύτερες τεχνικές για την άνεση των ματιών σου!

 

Πώς επιλέγω τους φακούς επαφής που μου ταιριάζουν;

Υπάρχουν αρκετοί τύποι φακών επαφής ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους. Ο οπτικός σου είναι ο πλέον αρμόδιος για να συστήσει τον κατάλληλο τύπο και μέγεθος, ώστε να εφαρμόζουν σωστά. Ο οπτικός επίσης θα σου προτείνει ανάλογα με τις απαιτήσεις της καθημερινότητας σου, ένα πρόγραμμα αντικατάστασης των φακών σου. Πρόκειται για καθημερινή ή περιστασιακή χρήση; Πόσο σχολαστικός σκοπεύεις να είσαι με το σωστό καθαρισμό και την αποθήκευσή τους; Αν για παράδειγμα δεν μπορείς να είσαι 100% τυπικός, καλύτερα να επιλέξεις ημερήσιους φακούς, ώστε να αποφύγεις τυχόν ενοχλήσεις. Αντίθετα, όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που μπορούν να φορεθούν οι φακοί επαφής, τόσο πιο συνεπείς πρέπει να είσαι στους κανόνες υγιεινής τους. Αν πάλι θέλεις απλά να αλλάξεις το χρώμα των ματιών σου, μπορείς να πειραματιστείς με τους έγχρωμους φακούς επαφής. Μπορείς δηλαδή να επιλέξεις μια έντονη ή λιγότερο τολμηρή αλλαγή και να δεις τον εαυτό σου με πιο φρέσκια ματιά.

 

Φακοί Επαφής: Πώς τους φοράω;

Πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία και πώς θα τη συνηθίσεις; Η απάντηση είναι ότι το να φορέσεις φακούς επαφής σας δεν απαιτεί υψηλές δεξιότητες. Σύντομα θα εξοικειωθείς και θα το κάνεις χωρίς να χρειάζεσαι καθρέφτη.

  • Κίνηση πρώτη – Πλύνε τα χέρια σου καλά με σαπούνι και στέγνωσέ τα.
  • Τοποθέτησε τον πρώτο φακό στην παλάμη σου και καθάρισέ τον με το υγρό του. Προτείνουμε να ξεκινάς πάντα με το δεξί μάτι για να μην τους μπερδέψεις σε περίπτωση που έχεις διαφορετικούς βαθμούς. Στη συνέχεια, τοποθέτησέ τον στην κορυφή του δείκτη σου προσεκτικά. Για να καταλάβεις ότι τον κρατάς από τη σωστή πλευρά, θα πρέπει να θυμάσαι ότι το σχήμα του μοιάζει με «μπολ».
  • Κοίταξε ευθεία. Τράβηξε το κάτω βλέφαρο με το μεσαίο δάχτυλο του χεριού που έχεις το φακό.
  • Με τον δείκτη του άλλου χεριού σήκωσε το άνω βλέφαρο αγγίζοντας το όσο πιο κοντά στις βλεφαρίδες.
  • Τοποθέτησε το φακό επαφής στο άσπρο μέρος του ματιού σου απαλά και κοίταξε κάτω κλείνοντας στη συνέχεια απαλά τα βλέφαρα σου. Ο φακός έτσι κεντράρεται μόνος του. Διαφορετικά μπορείς να τον μετακινήσεις προς το κέντρο και στη συνέχεια να ανοιγοκλείσεις απαλά τα μάτια.
  • Κάνε την ίδια διαδικασία στο άλλο μάτι.

Σου προτείνουμε επίσης:

Να έχεις πάντα τη θήκη μαζί σου με καθαρό υγρό, ώστε αν νιώσεις ενόχληση να μπορείς να τους αποθηκεύσεις.

Να αφαιρείς τους φακούς επαφής πριν το ντους ή το κολύμπι και κατά τη διάρκεια του ύπνου

Να μη φοράς τους φακούς για μεγαλύτερο διάστημα από το συνιστώμενο.

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση, είμαστε στη διάθεσή σου για να σε καθοδηγήσουμε!