Rayban Γυαλιά: Ο Εμβληματικός Οίκος και η Ιστορία του!

Όταν σκεφτόμαστε γυαλιά ηλίου ή οράσεως στην τελευταία λέξη της μόδας, ένα όνομα έρχεται αμέσως στο μυαλό μας, η Ray-Ban. Μία από τις δημοφιλέστερες μάρκες γυαλιών σε όλο τον πλανήτη, που χάραξε μια μοναδική πορεία στον κόσμο των οπτικών, κοσμώντας εδώ και δεκαετίες τα πρόσωπα πολλών διάσημων προσωπικοτήτων, ανδρών και γυναικών.


Rayban eyeglasses onlineRayban sunglasses online


Η ιστορία των γυαλιών Ray-Ban

Η Ray-Ban έχει κερδίσει την παγκόσμια φήμη της χάρη στην εξαιρετική σχεδίαση, την ακόμη πιο εξαιρετική απόδοση και την αδιαμφισβήτητη κομψότητα των γυαλιών της. Μιας και βρισκόμαστε στην 85ετή επέτειο της επωνυμίας Ray-Ban, αξίζει να μάθουμε την ιστορία της και πώς κατάφερε να διατηρήσει την προοπτική της, προσφέροντας αδιάλειπτα, εμβληματικά γυαλιά ηλίου και γυαλιά οράσεως που διακρίνονται για την αισθητική τους, αλλά και την απαράμιλλη αντηλιακή προστασία.

Τα “κίτρινα γυαλιά” και η Αεροπορία

Η Ray-Ban ιδρύθηκε το 1937 από την εταιρεία αμερικανικής καταγωγής Bausch & Lomb. Η ιστορία της επωνυμίας ξεκινά όμως από το 1929, όπου ο συνταγματάρχης John A. Macready του Αεροπορικού Σώματος Στρατού των ΗΠΑ συνεργάστηκε με την Bausch & Lomb, προκειμένου να ζητήσει τη δημιουργία γυαλιών ηλίου που θα χρησιμοποιούνταν από την Αεροπορία. Τα τέλη της δεκαετίας του ‘30, ήταν μία εποχή όπου τα ταξίδια με αεροπλάνο είχαν αρχίσει να γίνονται εξαιρετικά δημοφιλή, ωστόσο, πολλοί πιλότοι και αεροπόροι παρουσίαζαν σοβαρούς και χρόνιους πονοκεφάλους ή ναυτία, εξαιτίας της ισχυρής λάμψης των ακτινών του ήλιου.

Η δημιουργία γυαλιών γι’ αυτό το σκοπό, ήταν μία καινοτομία της εποχής, που θα βοηθούσε σημαντικά να μειωθεί η απόσπαση της προσοχής των πιλότων, από τις έντονες ουράνιες αποχρώσεις του μπλε και του λευκού και ασφαλώς, θα μείωνε τη δυσκολία και επικινδυνότητα των πτήσεων. Οι ανησυχίες του MacCready όμως ήταν έντονες, καθώς είχε αγωνία μήπως τα γυαλιά των πιλότων θολώνουν, μειώνοντας σημαντικά την ορατότητα τους σε μεγάλο υψόμετρο.

Τα πρώτα γυαλιά γνωστά και ως «Anti-Glare», είδαν το φως το 1936 και διέθεταν πλαστικά πλαίσια και πράσινους φακούς. Με αυτό τον τρόπο, μπορούσαν να εμποδίζουν τη λάμψη του ήλιου χωρίς να κρύβουν την ορατότητα του πεδίου. Το 1938 προστέθηκαν φακοί οι οποίοι ήταν ανθεκτικοί στην κρούση. Ένα χρόνο αργότερα, επανασχεδιάστηκαν, αυτή τη φορά με μεταλλικό σκελετό. Το 1940 κατοχυρώθηκαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ως Ray-Ban Aviator. Τα γυαλιά ηλίου Ray-Ban πλέον, χρησιμοποιούσαν φακούς Kalichrome που ενισχύουν την αντίθεση και εκμηδενίζoυν το θάμβος. Με αυτό τον τρόπο, οι πιλότοι μπορούν να παρατηρούν ακόμη και λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια της πτήσης, αλλά και να απολαμβάνουν καλύτερη ορατότητα ακόμη και σε ομιχλώδεις συνθήκες.


Γυαλιά ηλίου rayban Raoul Duke - Johnny Depp
Γυαλιά Rayban Raoul Duke – Johnny Depp

Ο Raoul Duke (Johnny Deep) φορώντας τα γυαλιά Vintage Ray Ban Shooter Kalichrome από την ταινία Las Vegas Parano.

Τη δεκαετία του 1940 παρουσιάστηκαν τα γυαλιών ηλίου “Outdoorsman”, ειδικά σχεδιασμένα για όσους περνούν πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα στους κυνηγούς και τους σκοπευτές, αλλά είχαν ένα ακόμη μοναδικό χαρακτηριστικό: “εγκλώβισαν” τον ιδρώτα, εμποδίζοντας τον να εισέλθει στα μάτια. Λίγο αργότερα, εισήχθησαν οι φακοί Gradient που παρείχαν ακόμη μεγαλύτερη προστασία των ματιών. Οι degrade (ντεγκραντέ) φακοί ήταν στην πραγματικότητα φακοί με καθρέφτη με ειδική προστατευτική επίστρωση στο πάνω μέρος του φακού. Ειδικότερα, πρόκειται για φακούς που το χρώμα τους τείνει να «ανοίγει» προς τα κάτω και χαρακτηρίζονται τόσο για την άνεση και προστασία που προσφέρουν στα μάτια, ιδιαίτερα όταν κοιτάμε σε κοντινή ζώνη, όσο και την cool εμφάνιση τους.

Η Είσοδος της Ray-Ban στο Hollywood

Λίγα γυαλιά ηλίου έχουν καταλάβει μια τόσο ιστορική θέση στην αμερικανική κουλτούρα και ιστορία. Καθ’ όλη τη διάρκεια του  ’50 τα γυαλιά ηλίου έγιναν ακόμη πιο μοντέρνα, καθώς η  εταιρεία προσέθετε συνεχώς νέα και βελτιωμένα προστατευτικά χαρακτηριστικά. Σύντομα γεννήθηκαν τα γυαλιά τύπου Ray-Ban Wayfarer, που σχεδιάστηκαν με στιβαρό πλαστικό σκελετό και ασφαλώς, γνώρισαν αμέσως επιτυχία. Όταν μάλιστα, ο James Dean στην ταινία Rebel Without a Cause φόρεσε τα κλασσικά Universal γυαλιά ηλίου της Ray-Ban, κάθε Αμερικανός ήθελε να έχει ένα ζευγάρι από αυτά τα γυαλιά.

Στη δεκαετία του 1960 η σειρά γυαλιών ηλίου Olympian εισήχθη στην αγορά και πολλοί ηθοποιοί επέλεξαν να τα φορέσουν. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του Peter Fonda που φόρεσε αυτά τα γυαλιά ηλίου σε τουλάχιστον μία από τις ταινίες του, κάτι που αύξησε περαιτέρω ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις και την παραγωγή της σειράς Olympian. Το συγκεκριμένο στυλ παρέμεινε τόσο δημοφιλές και για τα επόμενα 20 χρόνια. Μέχρι που φτάνουμε στη δεκαετία του ’80 όπου τα γυαλιά ηλίου Olympian, φορέθηκαν από αστέρια του Hollywood, όπως ο Tom Cruise στην ταινία Top Gun.

Rayban γυαλιά Maverick Tom Cruise
Rayban γυαλιά αεροπόρου Maverick Tom Cruise

O Maverick (Tom Cruise) με τα παραδοσιακά γυαλιά ηλίου αεροπόρου Ray-Ban 3025 (Ray-Ban Aviator).

Γύρω στο 1990 ο ανταγωνισμός ήταν πλέον πολύ ισχυρός και η Ray-Ban άρχισε ν’ αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες. Τελικά, το 1999 η αμερικανική Bausch & Lomb πούλησε τη φίρμα της στον ιταλικό όμιλο γυαλιών Luxottica Group, με ιδρυτή τον Leonardo Del Vecchio, έναντι 640 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Luxottica ξεκίνησε επανασχεδιάζοντας τα Ray-Ban, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τάσεις της μόδας και φυσικά, εστιάζοντας στη λεπτομέρεια και εξαιρετική σχεδίαση, αντλώντας από τις πολιτιστικές ρίζες που έκαναν τα Ray-Ban τόσο δημοφιλή.


Βρείτε τον Τύπο Ray-Ban που σας Ταιριάζει στο CosmOptical: Γυαλιά ηλίου RaybanΓυαλιά οράσεως Rayban